Retka komplikacija koja se viđa nakon hirurške ili transkateterske zamene mitralnog ili aortnog zaliska jeste pojava tzv. paravalvularnog leak-a (propuštanja). Valvule ili zalisci služe da omoguće jednosmerno kretanje krvi (unidirekciono) iz jedne u drugu srčanu šupljinu bez kretanja krvi u kontra smeru. Paravalvularni leak (curenje, propuštanje) predstavlja pojavu kada dolazi do vraćanja krvi u srčanu šupljinu u kojoj ovog kontra kretanja krvi ne bi trebalo da bude, a dešava se zato što postoji otvor koji nije adekvatno zatvoren prethodno implantiranim zaliskom.

Čini se da je paravalvularno propuštanje (leak) češće nakon zamene mitralnog zalistaka u poređenju sa zamenom aortnog zaliska. I ako dođe do nastanka paravalvularnog leak-a, najveći broj nije hemodinamski značajan; međutim, u slučaju da je ovaj retrogradni (povratni) protoko krvi značajan u smislu volumena krvi koji se vraća u srčanu šupljinu, može doći do srčane insuficijencije ili hemolitičke anemije (pojava kada se crvene krvne ćelije oštećuju i uklanjaju iz krvotoka pre nego što završi normalan životni vek crvenih krvnih zrnaca).

Šta je paravalvularno propuštanje?

Paravalvularno propuštanje (leak) predstavlja vraćanje krv oko zamenjenog srčanog zaliska. Oblik regurgitacije srčanog zaliska. Kada neko ima operaciju zamene srčanog zaliska, ugrađuje se novi veštački ili biološki zalistak na poziciju prirodnog zaliska. Ovaj zalistak se obično postavlja na mesto bez praznina između ivica zaliska ili okolnog prirodnog srčanog tkiva. Veštački zalistak naleže na prirodni otvor i čvrsto se fiksira za njegove ivice. Međutim, ponekad mogu ostati praznine ili pukotine između ivice veštačkog zaliska i tkiva i to je mehanizam nastanka paravalvularnog defekta. Krv može procuriti kroz ove komunikacije, i onda je ova pojava poznata kao paravalvularno propuštanje. Iako je većina paravalvularnih propuštanja asimptomatska i ima benigni klinički tok, procenjuje se da 1–5% pacijenata sa ovom komplikacijom može razviti ozbiljne kliničke posledice.

mehanika paravalvularnog curenja

Zašto dolazi do paravalvularnog propuštanja?

Kod hirurške zamene zalistaka, hirurg ušiva veštački zalistak na prirodni otvor. Ovi šavovi mogu postati labavi, često zbog habanja i češće zbog činjenice da u prirodnom srčanom tkivu (prirodnom anulusu ili prstenu zaliska) ima puno kalcijuma te šavovi jednostavno mogu da proseku ovako trošno tkivo. Jednom kada se olabave, javlja se paravalvularni defekt koji omogućava paravalvularno propuštanje.

Kod minimalno invazivnih tehnika postavljanja zalistaka, poput TAVI postupka, zalistak se posebnim balonom razduvava i utiskuje u postojeći zalistak. Ali ponekad zbog prisustva tvrdih komada kalcijuma u ​​prirodnom srčanom tkivu, zalistak se ne meže u potpunosti proširiti i naleći na strukture. Ova područja mogu dovesti do paravalvularnih defekata i paravalvularnog propuštanja.

Posle koliko vremena od hirurške intervencije dolazi do pojave paravalvularnog propuštanja?

Najčešće, paravalvularno propuštanje se dešava mnogo godina nakon operacije zamene zaliska i jednostavno se javlja kao rezultat habanja. Na nesreću, ova komplikacije se ponekad može videti ubrzo nakon operacije, jer šavovi postaju labavi ili se tkivo za koje je fiksiran zalistak prokine. Ovo je frustrirajuća komplikacija, ali komplikacija koja se može javiti čak i kod najboljih hirurga. U slučaju TAVI procedure, paravalvularno propuštanje se obično može videti odmah i, ukoliko je značajno, rešava se u istom aktu tako da  pacijenti mogu napustiti operacionu salu bez značajnog paravalvularnog propuštanja.

paravalularno propustanje 3d Eho

Ko je u riziku od nastanka ove komplikacije?

Pacijenti su u povećanom riziku od paravalvularnog propuštanja ako:

Ne dovodi svako paravalvularno propuštanje do pojave simptoma

Generalno, mala paravalvularna propuštanja neće uzrokovati simptome. Izuzetak je stanje pod nazivom hemoliza gde vraćanje krvi kroz uzan otvor može dovesti do uništavanja crvenih krvnih zrnaca i uzrokovati hemolitičku anemiju zbog malog broja crvenih krvnih ćelija (eritrocita). Hemoliza se može javiti i kod izraženijih paravalvularnih propuštanja. Paravalvularni leak umerenog ili izraženog stepena može dovesti do pojave simptoma.

Simptomi paravalvularnog propuštanja

Najčešći simptom značajnog propuštanja i vraćanja krvi biće izraženi kroz simptome srčane insuficijencije. Neki od uobičajenih simptoma su sledeći:

  • anemija
  • kratkoća daha (nedostatak vazduha)
  • otok u nogama i stopalima
  • neobjašnjivo dobijane težine (zadržavanje vode u organizmu)
  • ritmički poremećaji (atrijska fibrilacija ili flater)

Simptomi će obično pogoršani i izraženiji tokom fizičkog napora. Vaš kardiolog može da traži dodatne testove i ispitivanja da bi isključio infektivni endokarditis, infekciju unutrašnjeg zida srca i krvnih sudova.

paravalvular leak

Kako se dijagnostikuje paravalvularno propuštanje?

Pacijenti sa paravalvularnim propuštanjem često će imati šum na srcu koji se može otkriti stetoskopom. Jednom kada se posumnja na ovu komplikaciju, pacijenti će biti podvrgnuti ispitivanju poznatom kao transtorakalna ehokardiografija (TTE), ultrazvučnom pregledu srca. Međutim, često je teško dijagnostikovati paravalvularno propuštanje, a transtorakalni ultrazvuk srca možda neće moći da detektuje postojanje propuštanja. U ovim situacijama, često se koristi test poznat kao transezofagealna ehokardiografija (TEE). U TEE testu, mala sonda ubacuje se kroz usta u jednjak i želudac i koristi se za dobijanje slika srca vrlo visoke rezolucije sa brojnim detaljima. Ovo je zlatni standard za dijagnostikovanje paravalvularnog propuštanja. Često se prilikom ispitivanja paravalvularnih curenja vrši i  3D-TEE, ne samo da bi se dijagnostikovao problem, već i da bi se dobile korisne informacije o tome kako ga na najbolji način rešiti.

Da li postoji lek za paravalvularno propuštanje?

Paravalvularno propuštanje je mehanički problem, pa je jedini definitivni način lečenja zatvaranje ove komunikacije. Pacijentima sa znacima i simptomima srčane insuficijencije mogu biti potrebni diuretici. Diuretici su tablete za izbacivanje vode koje pomažu u rešavanju viška tečnosti i mogu poboljšati simptome dok se problem definitvno ne reši. Pacijentima sa anemijom povezanom sa hemolizom i oštećenjem krvnih zrnaca, transfuzija krvi može biti potrebna za simptomatsko lečenje dok se defekt ne otkloni.

Kako se koriguje paravalvularno propuštanje (leak)?

Tradicionalno, pacijentima je potrebna ponovna operacija na otvorenom srcu kako bi se saniralo paravalvularno propuštanje. U slučaju hirurške popravke, postupak podrazumeva ponovnu operaciju i obično uključuje postavljanje novog zaliska. Rizik je naravno veći kod reoperacija na otvorenom srcu i zavisi od drugih faktora, kao što je opšte stanje pacijenta.

U slučaju minimalno invazivne perkutane popravke, defekt se popravlja kroz malu cevčicu (kateter) koji se plasira u arteriju u nozi. Posebni mali uređaji (okluderi) se ubacuju do srca kroz ove katetere i postavljaju se čepovi koji zaptivaju ove komunikacije i rešavaju curenje. Posle izvođenja ove procedure, pacijenti često već sutradan idu na kućno lečenje.

Izvor: MyHeart

 šavovi kada popuste

Pogledajte još...

 

KORAK DO PREGLEDA LEKARA

Zdravo srce je preduslov zdravog života. Tu smo da vam pomognemo da vaše srce bude zdravo.

Upoznavanje sa vašim zdravstvenim problemom uvek započinje razgovorom. Bilo da imate bolest srca, krvnih sudova, problem u ishrani, tu smo da vam pomognemo. Svetska zdravstvena organizacija je definisala zdravlje kao stanje potpunog fizičkog, mentalnog i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti ili nemoći. To je cilj kome zajednički težimo.