Čim vi ili voljena osoba čujete reči "operacija na otvorenom srcu", javljaju se brojna pitanja. U početku se pitanja, obično, ne odnosi na seksualne aktivnosti i intimu. Međutim, zapitaćete se, kada je „pravo vreme“ za intimnost nakon operacije na otvorenom srcu?

Prvo, shvatite da intimnost ne podrazumeva samo seks. Čak i neposredno nakon operacije, bliskost se može nastaviti samo držanjem za ruke između partnera. Isto tako, trebalo bi da znate da su lekari i medicinske sestre tu da vam pruže savete tokom nastavljanja svih normalnih životnih aktivnosti, uključujući i seksualnu aktivnost. Zdravstvenim radnicima morate reći o vašim razmišljanjima i nedoumicama koje se odnose na intimne odnose, oni su uvek spremni da vas saslušaju i pomognu.

Obično, priručnici za pacijente za operaciju na otvorenom srcu daju konzistentne preporuke na ovu temu: seks nakon operacije srca smatra se prihvatljivim onog momenta kada se osećate zdravo, a to je, najčešće, četiri do šest nedelja nakon operacije. Još jedno pravilo važi: seksualna aktivnost je moguća onda kada možete samostalno da se popnete na drugi sprat, ali ne pre četvrte nedelje oporavka. Možda ćete biti iznenađeni kada saznate da je seks prihvatljiv čak i pre aktivnosti kao što je podizanja tegova ili započinjanja rehabilitacionog tretmana u adekvatnoj ustanovi. Zapravo, seks ne mora biti naporan poput uobičajene fizičke vežbe.

seksualni aktivnosti posle operacije srca

Pa kako znati kada ste spremni? Razmotrite ova tri faktora koja će vam pomoći da se odlučite:

Mere predostrožnosti koje se odnose na grudnu kost

Mirovanje zbog grudne kosti - način da se stvore uslovi da presečena kost zaraste nakon operacije - dugotrajni je deo oporavka posle operacije. Bez ovih mera predostrožnosti postoji realna šansa da se grudna kost razdvoji tokom faze oporavka (dehiscencija operativne rane), da dođe do razvoja infekcije ili da se na drugi način iritiraju okolna tkiva. Osnovne smernice kažu da je potrebno barem šest do osam nedelja, a ponekad i do 12 nedelja izbegavanja podizanja terete težeg od 3-5kg; podizanja ruku iznad nivoa ramena, vožnje bicikla i kola.

Tokom intimnih odnosa, dodatne mere predostrožnosti koje se odnose na grudnu kost moraju se sprovesti kako bi se osigurala vaša sigurnost i održalo samopouzdanje. Svaka rana drugačije zarasta, a to važi i za ranu na grudnom košu. Čak i ako je proteklo šest do osam nedelja od operacije, rebra i mišići koji se nalaze oko grudne kosti i dalje mogu biti osetljivi na pritisak ili naglo kretanje. Isto tako, bol koji je u vezi sa povređenim nervima oko grudne kosti, a koji se javlja tokom pokreta, može prouzrokovati zabrinutost.

O ovoj vrsti bola u zidu grudnog koša se često ne razgovara tokom otpusta iz bolnice, ali to je vrlo važno pitanje koje se tiče kvaliteta života. Započinjanje ambulantnog programa za rehabilitaciju nakon operacije srca često počinje otprilike u vremenu kada se vaša aktivnost poboljšava i kada se bol u zidu grudnog koša smanjuje. Fizioterapeuti su eksperti koji vam mogu pružiti konkretne odogovore na pitanja o načinu kako da sačuvate grudnu kost tokom intimnih odnosa ili kako da prevaziđete nelagodnost zbog bolova u grudnom košu..

Da biste pronašli način za intimu dok čekate puni oporavak (oporavak i zarastanje mišića i kosti), pokušajte polako da započnete sa seksualnim aktivnostima i pazite da napor bude niskog nivoa. Isprobajte položaje koji izbjegavaju dodatni pritisak na grudima, posebno u prvih nekoliko meseci. Upotreba dodatnih jastuka za podupiranje ramena i vrata takođe može smanjiti naprezanje. Žene posebno mogu da osećaju nervne ili mišićne bolove u predelu grudnog koša dugo nakon operacije (tegobe se mogu eliminasati analgeticima koji se nalaze u redovnoj prodaji).

Umor

Neposredno nakon povratka kući, vaša osnovna briga bi trebalo da bude da se odmarate u dovoljnoj meri kako bi favorizovali oporavak. Kako dani budu prolazili, a potom i nedelje, ojačaćete, duže ćete biti budni i imaćete više snage i bićete aktivniji. Ali, važno je da se obuzdate i ne počnete prerano da budete previše aktivni. Periodi odmora su posebno važni nakon neke fizičke aktivnosti: neka aktivnost budu raspoređene tokom dana i pokušajte da uravnotežite te aktivne periode, uključujući i seks. Tokom oporavka, spavanje je prioritet, posebno noćno. Razmislite o tome da napravite vreme za seks i intimnost ranije tokom dana ili nakon perioda odmora, budući da vas ove aktivnosti mogu iscrpeti.

Lekovi

Lekovi koji će biti propisani nakon operacije mogu biti iznenađujući izvor problema u pogledu intimnosti kako za muškarce tako i žene. Mnogo različitih vrsta lekova može da smanji libido kod vašeg partnera ili, ređe, može imati suprotan efekat. Posle srčane hirurgije, obično su potrebni lekovi za snižavanje krvnog pritiska i kontrolisanja srčane frekvence.

Za srčani pritisak i brzinu otkucaja

Dve vrste lekova za krvni pritisak često uzrokuju seksualne neželjene efekte. Diuretici smanjuju količinu vode u telu i smanjuju dotok krvi u polni organ muškaraca. Ovi lekovi, poput tiazida ili spironolaktona, takođe mogu smanjiti proizvodnju testosterona i smanjiti libido kod muškaraca. Beta blokatori poput propranolola i metoprolola utiču i na muškarce i na žene. Beta blokatori održavaju srčani ritam sporim i postojanim, ali povećavaju umor i blokiraju živce koji pomažu u uzbuđivanju.

Za refluks

Kada ste u bolnici nakon operacije, možda ćete dobiti lekove za smanjenje stvaranja želudačne kiseline. H2 blokatori poput famotidina ili ranitidina se obično koriste samo kratko vreme nakon operacije. Ako ih je potrebno koristiti tokom dužeg vremena ili u velikim dozama, može doći do razvoja impotencije i smanjenja broja spermatozoida - i to češće uz cimetidin nego ostalih H2 blokatora.

Za psihičke poremećaje

Depresija i anksioznost su normalni nakon stresnog iskustva poput operacije na otvorenom srcu. Antidepresivi su lekovi koji se koriste u ovim slučejavima i čini se logičnim da bi smanjenje depresije ili anksioznosti uticalo pozitivno na intimne odnose. Međutim, ovi lekovi mogu da poremete način na koji se na koji percipirate partnera.

Dve uobičajene klase - SSRI kao što su fluoksetin i triciklički antidepresivi - mogu umanjiti osećaj bliskosti kod muškaraca i žena sa bliskim partnerima. SSRI takođe izazivaju fizičke probleme, obično tokom prve nedelje lečenja: erektilna disfunkcija kod muškaraca, suvoća vagine kod žena i problem u postizanju orgazma kod oba pola.

https://www.healthcentral.com/article/sex-after-open-heart-surgery

Pogledajte još...

KORAK DO PREGLEDA LEKARA

Zdravo srce je preduslov zdravog života. Tu smo da vam pomognemo da vaše srce bude zdravo.

Upoznavanje sa vašim zdravstvenim problemom uvek započinje razgovorom. Bilo da imate bolest srca, krvnih sudova, problem u ishrani, tu smo da vam pomognemo. Svetska zdravstvena organizacija je definisala zdravlje kao stanje potpunog fizičkog, mentalnog i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti ili nemoći. To je cilj kome zajednički težimo.