Dakle, vaš lekar vam je saopštio, za vas u tom momentu, strašnu vest: potrebna vam je operacija. Šta dalje raditi? Kako se postaviti i kod koga otići? Koje su vam mogućnosti na raspolaganju i kako pravilno da donesete odluku kada i gde se operisati.

Ako vam je potrebna hitna operacija, kao što je hirurgija aorte usled disekcije aorte ili operacija usled traume posle saobraćajne nesreće, obično nemate mnogo izbora po tom pitanju. Verovatno će operacija biti obavljena u najbližoj bolnici u koju ste se javili ili u koju vas je hitna pomoć transferovala. U slučaju da bolnica ne može da pruži zahtevanu intervenciju iz bilo kog razloga, bićete prebačeni u sledeći najbliži centar koji ima mogućnost izvođenja neophodne medicinske intervencije.

Sa druge strane, ako vam je rečeno da vam je potreban operativni postupak koji nije hitan – medicinski termin je elektivan – nešto poput zamene aortnog zaliska, bajpas hirurgija – to za vas znači da imate dovoljno vremena da se informišete o planiranoj operaciji, ali i o hirurgu koji bi tu operaciju trebalo da izvede. Pravilan izbor može, u velikoj meri, da odredi ishod operacije.

Obično kada se pacijent javi na konsultativni pregled, nekoliko pitanja se mora postaviti lekaru kako bi se stekao utisak ko bi bio najbolji hirurg za određenu vrstu operacije.

kardiohirurg

Da li je operacija neophodna?

Prvi i najvažniji korak je da shvatite da li je operacija ono što je za vas najbolje u datim okolnostima.

Ponekad je hirurško lečenje rešenje vašeg medicinskog problema. Na primer, ukoliko imate povremene nesvestice, slabost i bolove u grudima zbog aortne stenoze, sasvim je sigurno da vam je hirurgija neophodna i da će zamena aortnog zaliska dovesti do izlečenja.  Sa druge strane, najčešće nije bezbedno nositi se s tim bez operacije samo uz medikamentnu terapiju.

Ali postoje pojedini medicinski problemi koji se operacijom ne mogu lako rešiti ili kod kojih operacija nije indikovana u datom momentu, poput bola u grudima na izražen napor (stabilna angina pectoris) ili bolova u leđima ili ramenima. Isto tako, moguće je da pored osnovne bolesti koja zahteva operciju, imate i pridružene bolesti koje značajno povećavaju rizik od operacije i ponekad je čine nesigurnom u smislu ishoda.

Dakle, u nekom momentu može vam se savetovati određena operacija iako, po svim pravilima struke, ona nije opravdana u tom trenutku. Kao primer navodimo istraživanje u kom je učestvovalo više od 2.000 američkih lekara tokom 2017. godine. Lekari su odgovarali na pitanje koliko medicinskih usluga po njihovom mišljenju nije bilo potrebno. Ispitanici su procenili da je oko 11% svih postupaka izvršenih u SAD-u nepotrebno.

Pretražite medicinsku literaturu

Da li vam je zaista potrebna operacija? Vaš doktor primarne zaštite može vam pomoći da donesete odluku. Lekar može pomoći pacijentima u smislu da zajedno pretraže i pogledaju medicinsku literaturu. Pretraživanje PubMed ili Cochrane za sistematske preglede (review articles) na određenu temu ili upit - vrsta istraživačkog rada koji navodi rezultate iz više aktuelnih studija - o tome koliko je efikasan predloženi postupak za određen medicinski problem. To će pacijentima pomoći da odluče da li žele da se podvrgnu operativnom lečenju.

 

Kakve su preporuke u pogledu vakcinacije protiv gripa kod operisanih bolesnika

 

Tražite drugo mišljenje

Čak i ako se preporuka za operaciju čini razumnom i opravdanom, gotovo uvek podstičemo pacijente da dobiju drugo mišljenje. To vam može pomoći da budete informisaniji pacijent.

Predlažem da dobijete drugo mišljenje lekara koji radi u drugoj grupi ili bolničkom sistemu od hirurga koga ste već videli, pošto postoje dokazi da lekari koji rade u istoj regiji imaju slične obrasce lekarske prakse.

Dobijanje drugog mišljenja možda neće zahtevati odlazak kod lekara. Mnogi hirurški specijalisti će obaviti konsultacije putem telefona ili video razgovora za one pacijente koji traže dodatno mišljenje.

Hirurg ili specijalista sa kojim ste se prvo konsultovali trebali bi da vas podstaknu da razgovarate sa drugim lekarima.

"Svaki lekar koji se protivi dobijanju drugog mišljenja je lekar kog biste trebali da izbegavate."

kardiohirurgija

Pronađite “super stručnjaka” za konkretan problem

Ako se odlučite za operaciju, potražite hirurga koji je zaista specijalizovan za određeni postupak koji vam je potreban.

Svoje pacijente šaljem hirurzima koji izvode one operacije koje su im potrebne - i koji ih izvode stalno. Ako vam je potrebna zamena aorte, javite se aortalnom hirurgu koji ove vrste operacija radi stalno sa dobrim rezultatom.

Čini se da veliki broj urađenih operacija dovodi do dobrih rezultata. Meta-analiza iz 2016. godine koja je prikazala rezultate 32 velike studije, utvrdila je da što više operacija obavlja lekar, to je bolji ishod za pacijenta. Naravno, to zavisi i od faktora kao što su vrsta operacije, prisutni komorbiditeti itd.

Možete potražiti lekare na Internetu pretraživanjem bolnica koje nude operaciju koja vam je potrebna. Ali, takođe, bi trebalo da se raspitate za lične preporuke drugih pacijenata, da se konsultujete sa svojim lekarom primarne nege ili drugim specijalistima.

Istina je u detaljima

Važno je i ponašanje vašeg hirurga. Vrlo je važno da se doktor odnosi i prema vama, ali i prema svojim kolegama sa poštovanjem. Nedavna studija pokazala je da će hirurzi koji se neprofesionalno ponašaju u prisustvu svojih kolega verovatno imati više komplikacija nakon operacije.

Pogledajte još...

KORAK DO PREGLEDA LEKARA

Zdravo srce je preduslov zdravog života. Tu smo da vam pomognemo da vaše srce bude zdravo.

Upoznavanje sa vašim zdravstvenim problemom uvek započinje razgovorom. Bilo da imate bolest srca, krvnih sudova, problem u ishrani, tu smo da vam pomognemo. Svetska zdravstvena organizacija je definisala zdravlje kao stanje potpunog fizičkog, mentalnog i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti ili nemoći. To je cilj kome zajednički težimo.