Srce zaista jeste izuztean organ. Tokom dana, srce napravi oko 100.000 otkucaja što znači da tokom prosečnog trajanja ljudskog života, srce napravi oko 3 milijarde otkucaja. Pogledajte manje poznate, a neverovatne činjenice o srcu i krvnim sudovima.

srce stetoskop

 

1

Svakog minuta vaše srce ispumpa oko 5 litara krvi u cirkulaciju.

2

Tokom dana, srce napravi oko 100.000 otkucaja što znači da tokom prosečnog trajanja ljudskog života, srce napravi oko 3 milijarde otkucaja.

3

Svakog dana vaše srce stvori dovoljno energije kojom bi se kamion mogao voziti 30 km.

4

U proseku, potrebno je oko 45 sekundi kako bi krv napravila pun krug kroz cirkulatorni sistem tela.

5

Srce može da kuca i kada se odvoji od tela budući da srce ima sopstveni generator električnih impulsa, nezavisno od mozga. Zbog toga može kucati čak i kada se odvoji od tela pod uslovom da ima dovoljnu zalihu kiseonika.

6

Srčani napadi su najčešći oko Božića. Čudno je da je najlepše doba godine ujedno i najčešće doba godine za srčane udare. Mnogi faktori doprinose ovoj nesrećnoj istini, zato vodite računa o sebi tokom prazničnog perioda.

7

Rak srca je redak. Pošto se ćelije srca prestanu deliti tokom ranog perioda života, mutacije koje izazivaju rak su retke. Drugi karcinomi, međutim, mogu se proširiti na vaše srce, a hemoterapija može oštetiti tkivo srca.

8

Krv je zapravo tečno tkivo. Gusta je jer je sastavljena od ćelija, i približno od 80% vode i 20% solidne materije. Takođe sadrži hormone, masti, ugljene hidrate, proteine i gasove.

9

Jedini deo tela koji koji nije vaskularizovan i kroz koji ne teče krv jesu rožnjače. Većina tkiva u telu sadrže krvne sudove kroz koje dobijaju hranjljive materije i koji ih štite od infekcije, ali rožnjače su jedini deo tela kojem nedostaju krvni sudovi i zato ne primaju krv. Krvni sudovi u rožnjači ugrozili bi njegovu transparentnost, pa se ishranjuju na druge načine, kao što je očna tečnost.

10

Ako vam se poveća broj cipela, to može ukazivati na srčani problem. Ako vam srce ne pumpa ispravno, vaše telo će zadržavati vodu. To uzrokuje oticanje u nogama i stopalima, što može dovesti do toga da vaše cipele ne odgovaraju. Ako primetite oticanje i trebaju vam veće cipele, dobra je ideja da se obratite lekaru.

11

Veliko srce može ukazivati na problem. Neki ljudi imaju veće srce od drugih - a fizički gledano, to nije dobra stvar. Ovo može ukazivati na srčane bolesti ili visoki krvni pritisak, a oba stanja mogu dovesti do zatajenja srca – srčane slabosti, abnormalnog srčanog ritma ili drugih problema.

12

Otkucaji vašeg srca se menjaju na osnovu muzike koju slušate. Da li ste primetili da kada ste pod stresom, da vas muzika može smiriti? Studije su pokazale da slušanje muzike koja se ubrzava može povećati vaš otkucaj srca, dok muzika sporog ritma, smanjuje srčanu frekvencu.

13

Moguće je imati slomljeno srce. Ovo stanje se naziva sindrom slomljenog srca i može imati slične simptome kao srčani udar. Razlika je u tome što je srčani udar posledica srčanih bolesti, a sindrom slomljenog srca prouzrokovan naletom hormona stresa iz emocionalnog ili fizičkog stresa.

14

Kitovi imaju najveće srce od svih sisara.

15

Najstariji poznati slučaj srčanih bolesti identifikovan je u ostacima 3.500 godina stare egipatske mumije.

16

Prvi implantabilni pejsmejker korišćen je 1958. Arne Larsson, kome je ugrađen pejsmejker, živeo je duže od hirurga koji ga je ugradio. Larsson je umro u 86. godini od bolesti koja nije bila vezana za njegovo srce.

17

1903. godine fiziolog Villem Einthoven (1860-1927) izumeo je elektrokardiograf, aparat koji meri električnu struju koja teče kroz srce.

18

Osobe koje hrču mogu imati stanje koje se naziva opstruktivna apneja tokom spavanja (OSA) koje može negativno uticati na srce.

19

Nedostatak sna koji traje duži period može prouzrokovati nepravilne otkucaje srca koji se nazivaju i preuranjene kontrakcije ventrikula (PVC), ekstrasistole.

20

Otprilike 5% volumena krvi protiče kroz srce, 15-20% ide u mozak i centralni nervni sistem, a 22% u bubrege.

21

Studija je pokazala da je za 32% manje verovatnoća da će vegetarijanci biti primljeni u bolnicu ili umreti od srčanih bolesti.

22

Zvuk otkucaja srca je zvuk koji proizvode četiri srčana zaliska tokom otvaranja i zatvaranja.

23

Redovno vežbanje je važan faktor za zdravlje srca.

24

Platon je teoretisao da rasuđivanje potiče iz mozga, ali da su strasti nastale u „vatrenom“ srcu.

25

3. decembra 1967. godine dr Christiaan Barnard (1922-2001) iz Južnoafričke Republike transplantirao je ljudsko srce u telo Louisa Vashanskog. Iako je primalac živeo samo 18 dana, to se smatra prvom uspešnom transplantacijom srca.

26

Desna pretkomora sadrži oko 3,5 kašike krvi. Desna komora sadrži nešto više od četvrtine šolje krvi. U levoj pretkomori se nalazi ista količina krvi kao u desnoj, ali zidovi su tri puta deblji.

27

Srca zaljubljenog muškarca i žene počeće da se sinhronizuju nakon što se par tri minute zagleda u oči jedno drugom.

28

Pritisak koji ljudsko srce stvara je dovoljno jak da prska krv oko metar u daljinu.

 

srce fizička aktivnost

 

KORAK DO PREGLEDA LEKARA

Zdravo srce je preduslov zdravog života. Tu smo da vam pomognemo da vaše srce bude zdravo.

Upoznavanje sa vašim zdravstvenim problemom uvek započinje razgovorom. Bilo da imate bolest srca, krvnih sudova, problem u ishrani, tu smo da vam pomognemo. Svetska zdravstvena organizacija je definisala zdravlje kao stanje potpunog fizičkog, mentalnog i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti ili nemoći. To je cilj kome zajednički težimo.