Svima je poznato da zdravo srce jeste osnovni činilac celokupnog zdravlja. Srce igra važnu ulogu u obavljanju telesnih funkcija i sveukupnom zdravlju pojedinca. Bolesti srca mogu pogubno uticati na naše zdravlje. Neke od najčešćih bolesti srca su: bolest koronarnih arterija, visok krvni pritisak, srčana slabost i posledično kongestivno popuštanje srca. Životni stil je od presudnog značaja u pogledu prevencije bolesti srca. Zbog toga postaje suštinski važno praktikovati zdrav način života koji uključuje redovnu fizičku aktivnost i zdrave navike u pogledu ishrane.

Koji su prvi koraci ka zdravom srcu?

  • Vežbajte. Sami odredite koji oblik fizičke aktivnosti vam najviše prija. Cilj je 30 minuta umerenog vežbanja svakog dana, pet dana u nedelji. Aktivnost se može ogledati samo žustrijim hodom ili šetnjom. Ukoliko razdaljine koje prelazite nisu prevelike, iskoristite priliku da hodate. Na ovaj način ćete ubrzati srčani puls što je dobar „prvi korak“ ka zdravlju vašeg srca.
  • Vaš kardiolog. Preporučuje se da imate lekara (internistu ili kardiologa) koji zna vaše zdravstveno stanje i stanje vašeg srca.
  • Razmislite o faktorima rizika. Ako imate brata ili sestru ili roditelje koji su imali kardiovaskularne bolesti, vrlo je važno da proverite da li i kod vas postoje određene faktori rizika za nastanak i razvoj kardiovaskularnih bolesti. Modifikovanje faktora rizika može biti veoma važno za unapređenje vašeg zdravlja.

novogodisnje odluke za zdravo srce

Fizička aktivost

Vaše telo je napravljeno za kretanje. Fizička aktivnost je izuzetno bitna u svim sferama života. Dakle, hodanje, trčanje, plivanje, joga, aerobik ili bilo koja druga vežba izuzetno je važna, neophodna, za zdravo srce i celokupno zdravlje.

Fokusirajte se na zdrave masti

Da li su sve masti nezdrave? Ne baš! Pojedine nezdrave masti koje bi trebalo izbegavati se nalaze u  prerađenom mesu, određenim biljnim uljima, masnim mesima (govedina, jagnjetina i svinjska mast). Sa druge strane, postoje masti koje se smatraju zdravim i koje bi trebalo da budu uključene u vašu ishranu: orasi i semenke, puter, masna riba (bogata omega-3 masnim kiselinama), sir, cela jaja i avokado.

Ishrana i holesterol

Održavanje poželjnog nivoa holesterola izuzetno je važno za sprečavanje različitih bolesti srca i krvnih sudova. Kako biste ostvarili ovaj cilj, morate biti vrlo pažljivi sa odabirom namirnica koje konzumirate. Izbegavajte hranu sa visokim sadržajem holesterola poput masne govedine, svinjetine, namirnice sa visokim sadržajem kokosovog ulja i palminog ulja. S druge strane, u vašoj ishrani bi trebalo da budu zastupljene namirnice poput integralnih žitarica, svežeg voća i povrća i omega-3 masnih kiselina.

saveti za zdravo srce

Smanjite unos zaslađenih pića

Smanjivanje unosa zaslađenih pića pametna je odluka s obzirom na to da su zaslađena pića povezana sa povećanim rizikom od gojaznosti, masne jetre, bolesti srca, rezistencije na insulin i karijesa i kod dece i kod odraslih.

Iako je potpuni prekid unosa zaslađenih napitaka uvek opcija, postepeno smanjivanje unosa može vam pomoći da zauvek iskorenite naviku preteranog unosa zaslađenih sokova.

Kvalitetan san je važan

Spavanje je važan deo ukupnog zdravlja, a lišavanje sna može dovesti do ozbiljnih posledica. Na primer, nedostatak spavanja može povećati rizik od razvoja gojaznosti, srčanih oboljenja i depresije.

Mnogo je razloga zbog kojih ljudi ne spavaju dovoljno, pa je važno da se usredsredite na svoj raspored i način života kako biste utvrdili najbolje načine za poboljšanje trajanja i kvaliteta spavanja.

Smanjivanje vremena upotrebe uređaja sa ekranima u periodu pre spavanja, smanjenje svetlosnog zagađenja u vašoj spavaćoj sobi, smanjenje kofeina i odlazak u krevet u razumno vreme su neki od jednostavnih načina za poboljšanje higijene spavanja.

Odvikavanje od pušenja

Postoji mnogo koraka koje možete preduzeti da biste održali zdravo srce. Izbegavanje upotrebe duvana je jedna od najboljih prilika da unapredite svoje zdravlje. Dakle, ako pušite, trebali biste odmah prestati. Takođe, izbegavajte pasivno pušenje što je više moguće budući da je podjednako štetno.

Pripazite na težinu

Održavanje težine u relativno normalnim i preporučljivim okvirima je, takođe, izuzetno važno kako biste imali zdravo srce. Za kontrolu telesne težine obratite pažnju i pokušajte da regulišete svoju ishranu i povećate nivo fizičke aktivnosti. Redovno vežbanje je neophodno i ne treba ga zanemariti. Trebalo bi da se usredsredite na ishranu bogatu vlaknima, proteinima i da smanjite unos slatkog (šećera).

skini kile zdravo srce

Provodite više vremena napolju i u prirodi

Provođenje više vremena na otvorenom može poboljšati zdravlje ublažavanjem stresa, podizanjem raspoloženja, pa čak i snižavanjem krvnog pritiska. Vrlo je važno da donesete odluku da svakodnevno provodite više vremena napolju i da ovo definišite kao cilj kojem težite.

Šetnja na otvorenom tokom pauze za ručak, planinarenje vikendom, odlazak na kampovanje sa prijateljima ili jednostavno provođenje vremena u uživanju u lepoti vašeg dvorišta ili lokalnog parka su sve načini da prirodu uvrstite u svoju svakodnevnu rutinu.

Kontrolišite veličinu porcije

Mnogi ljudi, posebno Amerikanci, jedu daleko veće porcije nego što je potrebno. Bez obzira da li obedujete kod kuće ili naručujete hranu u restoranu, moguće je da ono što smatrate porcijom jednostavno predstavlja previše kalorija.

Ako kuvate kod kuće, počnite da koristite šolje za merenje i kašike kako biste okvirno pratili koliko namirnica koristite prilikom pravljenja hrane odnosno koliko hrane konzumirate. Takođe, pokušajte da koristite namirnice niže kalorijske vrednosti, ali namirnice bogate hranljivim sastojcima. Porcija govedine, ribe ili piletine obično iznosi oko 150 grama, dok je porcija skrobnih ugljenih hidrata poput testenine i pirinča otprilike pola šolje.

Ograničite unos soli

Ako imate granično povišen krvni pritisak, neophodno je da ograničite unos soli. To ne znači da so morate potpuno izbaciti iz ishane. Važno je da počnete da vodite računa o sadržaju soli u određenim namirnicama što je navedeno u deklaracijama koje su standardni element ambalaže. Smatra se da je 3-5 grama soli tokom dana sasvim dovoljna i preporučljiva mera.

Na kraju…

Iako se većina novogodišnjih odluka i prekretnica održava kratak period nakon praznika, gore navedene zdrave odluke su održivi načini za poboljšanje vašeg fizičkog i emocionalnog zdravlja koje se mogu praktikovati ceo život. Stvaranje zdravijeg odnosa u pogledu ishrane i bolja briga o vašem telu i umu može drastično poboljšati vaše zdravlje na različite načine.

spisak odluka

Izvor: Healthline, Baledoneen 

Pogledajte još…

 

 

KORAK DO PREGLEDA LEKARA

Zdravo srce je preduslov zdravog života. Tu smo da vam pomognemo da vaše srce bude zdravo.

Upoznavanje sa vašim zdravstvenim problemom uvek započinje razgovorom. Bilo da imate bolest srca, krvnih sudova, problem u ishrani, tu smo da vam pomognemo. Svetska zdravstvena organizacija je definisala zdravlje kao stanje potpunog fizičkog, mentalnog i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti ili nemoći. To je cilj kome zajednički težimo.