Stentiranje je bolje i sigurnije od bajpas hirurgije je konstatacija sa kojom se vrlo često susrećemo. Da li je to istina i da li postoje različiti profili bolesnika za koje je bolja neka od ovih modaliteta revaskularizacije miokarda. pogledajte u daljem tekstu.

Pre nego što odgovorim na ovo pitanje, bilo bi dobro da se upoznamo koje su razlike i šta su zapravo ova dva modaliteta revaskularizacije miokarda (srčanog mišića).

Perkutana koronarna intervencija (stentiranje) je minimalnoinvazivna procedura kojom se otvaraju sužene ili potpuno začepljene srčane arterije i koje nakon toga ponovo postaju prohodne. Ova intervencija se izvodi tako što se tanak kateter (žica) ubaci u arteriju kroz suženje i potom naduva balon kojim se suženje proširi, a arterija postane ponovo prohodna. Kako bi arterija ostala prohodna i otvorena, na mesto prethodnog suženja se postavlja i stent – mala mrežica koja daje potporu zidu arterije i održava je otvorenom.

stent i bajpas

Koronarna hirurgija ili bajpas hirurgija (Coronary artery bypass grafting – CABG) jeste procedura tokom koje se uzima graft ili bajpas iz nekog drugog dela tela (iz zida grudnog koša, noge ili ruke) i kojim se suženje premošćava tako da krv stiže iza sužene ili začepljene arterije kroz bajpas. Na ovaj način srčani mišić dobija dovoljno krvi alternativnim putem.

bajpas operacija srca

Potpuno je logično i jasno da je stentiranje povezano sa bržim oporavkom budući da se stentovi plasiraju kroz male ubode na ruci ili preponi. Isto tako, vrlo je verovatno da će pacijenti koji jednom dobiju stent u budućnosti biti kandidati za dodatna stentiranja ili će u jednom momentu biti kandidati i za koronarnu hirurgiju. Upravo je ovo razlog zašto je ponekad bolja i, u dugoročnom smislu, pametnija odluka operisati pacijenta nakon postavljanja dijagnoze koronarne bolesti. Naravno, ovakva odluka je utemeljena na jasnim kliničkim preporukama i brojnim kliničkim dokazima. Bajpas hirurgija posebno ima prednost kod bolesnika sa povećanim rizikom, kod onih koji imaju izražena suženja ili začepljena koronarnih arterija i kod onih bolesnika koji boluju od šećerne bolesti.

KORAK DO PREGLEDA LEKARA

Zdravo srce je preduslov zdravog života. Tu smo da vam pomognemo da vaše srce bude zdravo.

Upoznavanje sa vašim zdravstvenim problemom uvek započinje razgovorom. Bilo da imate bolest srca, krvnih sudova, problem u ishrani, tu smo da vam pomognemo. Svetska zdravstvena organizacija je definisala zdravlje kao stanje potpunog fizičkog, mentalnog i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti ili nemoći. To je cilj kome zajednički težimo.