Ožiljci koji ostaju nakon operacije srca su bolan podsetnik na dugi proces oporavka i zarastanja rane nakon traume izazvane operacijom na otvorenom srcu. Ožiljak u predelu grudnog koša u projekciji grudne koste (presternalna regija) je često velik i može ostati osetljiv na dodir, ali i bolan dugo nakon operacije. Hirurgija je po prirodi invazivna procedura koja dovodi do manje ili veće trauma na organizam. Ožiljci su rezultat napora tela da popravi štetu nastalu tokom operacije.

Svaka hirurgija je trauma

Operacija na otvorenom srcu jeste operacija koja zahteva otvaranje zida grudnog koša radi izvođenja same intervencije na srcu usled oštećenja srčanog mišića, njegovih arterija ili zalistaka. Ove vrste operacija podrazumevaju lečenje posledica ishemijske bolesti srca pomoću bajpas hirurgije (koronarne hirurgije) na začepljenim arterijama srca, korekcije urođenih bolesti srca (srčanih mana) ili podrazumevaju lečenje drugih bolesti srca kao što su endokarditis, prolaps mitralne valvule i mnoge druge. Jasno je da je operacija na otvorenom srcu velika operacija, kako u smislu ekstenzivnosti samog postupka, ali isto tako i reza koji se pravi na grudnom košu. Kada sve prođe, na grudnom košu ostaje manji ili veći ožiljak. Mnogi ljudi su zabrinuti kako će ožiljak izgledati i šta mogu da učine da ožiljak bude manje vidljiv. Iz ovih razloga objašnjavamo šta tačno treba raditi kada su ožiljci nakon operacije srca u pitanju kako biste se mogli usredsrediti na siguran i zdrav oporavak.

skalpel

Zašto ožiljci ne nestanu?

Kada je dermis ili koža oštećena, telo čini sve što može da popravi nastalo oštećenje. S obzirom da je ožiljak nakon operacije na srcu, nakon kardiohirurške intervencije, prva linija odbrane od napada mikroba i bakterija, neophodno je što pre uspostaviti integritet kože kako bi zaštitna funkcija bila što efikasnija. Budući da je za potpuno zarastanje kože potrebno vreme, telo pribegava proizvodnji velike količine kolagena, gustog vlaknastog tkiva, proizvodeći ožiljak i štiteći telo od upada bakterija.

Postoji nekoliko faktora koji mogu povećati verovatnoću da pojedinac razvije izraženije ožiljke. Na to utiče starost osobe, tonus kože, genetika, hormonski status, lokacija ožiljka kao i drugi faktori poput komplikacija u procesu zarastanja rane. Kako telo stari, biće potrebno duže vreme da koža zaraste nakon povreda ili rezova na koži, što znači da je kod starijih osoba verovatnije da će doći do razvoja izraženijih ožiljaka. Pojedinci tamnije puti, takođe, češće razvijaju osetljive ožiljke zbog pigmenata u koži.

zarastanje rane

Da li ožiljci od operacije na otvorenom srcu nestaju?

Iako ožiljci vremenom blede, ožiljak na grudnom košu nakon operacije srca nikada neće potpuno izbledeti. Oštećenje dermisa i osnovnog tkiva je suviše veliko da bi telo moglo u potpunosti da obnovi tkivo i da ožiljak bude nevidljiv. Ožiljak može ostati nežan i zategnut godinama nakon operacije, ali nikada neće u potpunosti nestati. Postoje koraci koje pacijent može preduzeti da smanji ožiljke i pomogne telu da se izleči posle operacije, ali ožiljak na otvorenom srcu uvek ostaje.

oziljak nakon operacije srca

Infekcija rane

Situacija u kojoj dođe do infekcije operativne rane mogu značajno da utiču na process zarastanja rane i, samim tim, to stvaranja ožiljka neprijatnog izgleda. Ono što je važnije, infekcija rane ponekad može da dovede i do životno ugrožavajućeg stanja. Iz tog razloga je neophodno primeniti sve mere koje lekar savetuje kako bi se ova komplikacija predupredila.

U slučaju infekcije, rana biva zahvaćena bakterijama koje izazivaju destrukciju tkiva, otežavaju i usporavaju zarastanje rane, produkuju gnoj i izazivaju upalni odgovor. Rana se mora tretirati u smislu ispiranja i previjanja, uklanjanja devitalizovanog tkiva, ponekad je neophodna i VAC terapija ili ponovni odlazak u hiruršku salu. Osnova terapije jeste antibiotski režim usmeren na bakteriju koja je izazvala infekciju.

VAC sistem

Ožiljak koji ostane nakon sanacije infekcije rane je najčešće vrlo izražen, ivica koje su iznad nivoa kože, dok je sam ožiljak najčešće hiperpigmentisan, poneka i bolan na dodir.

Saveti za pravilnu negu ožiljka

  • Važno je da rana (ožiljak) bude suva i čista. Nemojte skidati pokrov rane (krastice). Ako postoji pražnjenje iz rane, očistite ranu vodom i koristite sterilni oblog za rane. Ukoliko vam se učini da se iz rane cedi gnoj, obavezno se javite lekaru.
  • Ne biste trebali obavljati posao koji zahteva umereniju fizičku aktivnost tokom prvih 6-8 nedelja nakon operacije. U ovom period je važno da grudna kost zaraste, a fizička aktivnost može da kompromituje zarastanje grudne kosti. Iako je kost pričvršćena žicama ili debelim koncima, morate sačekati 2-3 meseca dok se u potpunosti ne sjedini.
  • Iako u apotekama postoje kreme i masti koje utiču na izgled ožiljka, ne možete mnogo uticati na konačni izgled ožiljka i njegovu veličinu. Ponekad ove kreme mogu da kompromituju zarastanje rane, čak i da uspore ovaj process. Treba znati da je dozvoljeno aplikovati kremu na ranu u slučaju da postoji svrab u predelu rane.
  • Pratite savete lekara u pogledu skidanja konaca. Najbolje je da to uradi predviđena zdravstvena služba.
  • Izbegavajte pušenje najmanje dve nedelje nakon operacije. Pušenje smanjuje količinu kiseonika koja dolazi do kože i negativno utiče na zarastanje rana.
  • Izbegavajte izlaganje ožiljka sunčevoj svetlosti. Nezaštićeni ožiljci skloni su razvoju hiperpigmentacije, što predstavlja zatamnjenje područja kože usled viška ili neadekvatne proizvodnje melanina. Jednom kada se formira, ova smeđa diskoloracija kože može biti trajna. Ako izbegavanje izlaganja suncu nije moguće, nanesite kremu za sunčanje širokog spektra SPF 30.
  • Izbegavajte da nanosite kapsule vitamina E ili bilo koja druga sredstva na ožiljak, osim ako vam to ne odobri lekar. Kliničke studije su pokazale da čisti vitamin E zapravo može pogoršati izgled ožiljaka izazivanjem iritacije i upale.
  • Pre operacije, razgovaraje sa svojim hirurgom o tome kakav ožiljak možete očekivati i koje mere možete preduzeti pre operacije. Takođe, pitajte da li je minimalno invazivna hirurgija izvodljiva u vašem slučaju budući da će i ožiljak biti znatno manji.

minimalno inazivna hirrugija srca

Na kraju…

Ožiljci nakon operacije srca veoma se razlikuju od osobe do osobe. Kod nekog će ožiljak jedva biti vidljiv, dok će neko imati veoma izražen ožiljak. Ako ste zabrinuti u pogledu toga kako će ožiljak izgledati nakon operacije kao i koje mere možete preduzeti da biste smanjili ožiljak i učinili ga estetski prihvatljivim, obratite se svom lekaru i razgovarajte na tu temu. Čak i ako vas previše ne zanima izled ožiljka, imajte na umu da je dobra nega i briga o rani i dalje važna za pravilno zarastanje i sprečavanje infekcije.

Izvor: BHF, HVS

donja slika

Pogledajte još…

 

KORAK DO PREGLEDA LEKARA

Zdravo srce je preduslov zdravog života. Tu smo da vam pomognemo da vaše srce bude zdravo.

Upoznavanje sa vašim zdravstvenim problemom uvek započinje razgovorom. Bilo da imate bolest srca, krvnih sudova, problem u ishrani, tu smo da vam pomognemo. Svetska zdravstvena organizacija je definisala zdravlje kao stanje potpunog fizičkog, mentalnog i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti ili nemoći. To je cilj kome zajednički težimo.